Hopp til innholdet

Pajala

Vi har i flere år jaktet i område nord av Pajala, med bosted i tettstedet Aareavaara. Vi har bodd hos Bengt Gjøran, som er en fantastisk husvert. Vår gode venn Dag Håvar har stått for bekjentskap og god logistikk for våre turer til Sverige. I år hadde vi dessverre frafall grunnet sykdom og jobb fra 3 kløver ledelsen: Dag Håvar, Anders og Svein Anton. Vi var dermed tre ungfoler på tur alene.

Ungdomen som måtte ta turen alene besto av: kokken, Gunnstein og Mads. Turen gikk fra Troms, til grensa over Kilpis og videre til Karesuando på Finsk side, og over til Svensk side. Her bor vår god venninne Sonja med sin mann “Bror”. Her er motto: uten mat og drikke duger heltene ikke. En fantastisk middag ble servert av vertskapet. På menyen sto stekt og bakt sik, nypotet, karamellisert løk, råkost med kikerter. Til dessert var det varme multer og is. Bror og hans venn Kjell sto for den gode fisken, når de ikke fisker er elgjakt en viktig hobby og matauk for de gode vennene. Takk for fantastisk opphold på vår vei gjennom Karesuando, og skitt elgjakt.

Tilgangen på terreng og bestanden av storfugl er ikke den beste for tiden, men litt uttelling ble det nå. Kameratskap, natur, god mat og drikke, jakthunder og nytt bekjentskap er en viktig del av våre turer. I år var det Egon og Elin som vi var heldige å bli bedre kjent med, utrulig hvor sosialt det kan være å få en punktering i ødemarken. Nesten like spennende som i filmen: Piknik med døden, det var bare banjoen som manglet.

Jeg jaktet i år med unghunden Anton, og Lex som jeg fikk låne av Stian i Rossfjord. Begge hundene fungerte meget bra, selv om det til tider var vell varmt. Vi hadde felling for begge hundene, og det er stas. Nå venter Rypejakta hjemme i nord-norge, hvor det meldes om økning av rypebestanden. Jeg åpnet denne bloggen med at vi har litt sykdom blant våre kjære venner og familie, men alt er under bedring. Ta vare på hverandre, vær raus og bruk tid på deres nære, skitt jakt og fiske til dere alle.

Vår jakttur var ikke uproblematisk, vi fikk slått hull i en felg og etter at halve nabolaget hjalp til fikk vi lappet felgen og sprengt på dekket. Stor takk til Bengt Gjøran, Elin og Egon for hjelpen.

Litt fakta om Pajala (nordsamiskBájil) er et tettsted ved Torneälven i Norrbottens län i landskapet Norrbotten i Sverige. Det er Pajala kommunesadministrasjonssenter. I 2010 hadde tettstedet 1 958 innbyggere.[2]

Presten og botanikeren Lars Levi Læstadius, som er mest kjent som mannen bak læstadianismen, bodde og arbeidet i Pajala på midten av 1800-tallet. 

Ved en feil ble Pajala bombet av sovjetiske fly under vinterkrigen våren 1940, men ingen mennesker omkom. Norrbotten er kjent for sin rike bestod av laks i Torneälven, som også er grense elv mellom Sverige og Finland. Område har også en stor bestand av bjørn, elg og Storfugl. Min kones familie på fars siden flyktet fra Tornedalen under hungerskrisen på 1800 tallet.

https://privatist.inschool.visma.no
Stikkord:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *