Hopp til innholdet

Finnmark

Finnmark, som utgjør Norges nordligste fylke, er kjent for sin vakre og ville natur, men også for dets kulturelle mangfold og befolkningshistorie. Området er preget av store vidder, høydedrag, fjorder og en lang kystlinje. Dette landskapet gir hjem til et rikt og mangfoldig samfunn der samer, kvener og nordmenn lever side om side. Urfolk som har levd av jakt og fiske er godt dokumentert med nord-Europas største samling av helleristninger. De kan sees når du kjører inn til Alta fra sør. Flere av dem er opp mot 11.000 tusen år gamle.

I øst har dessverre det gode forholdet med naboene kjølnet, grunnet krigen mellom Russland og Ukraina. Som resten av Norge og verden, påvirkes også Finnmark av urbanisering. Dette kan bety en utfordring for befolkningen i distriktene som kan resultere i flytting og en aldrende befolkning. Løsningen kan ligge i styrking av infrastruktur og arbeidsmuligheter, slik at flere mennesker kan trives og bli værende i sitt nærmiljø. Store deler av teksten er plagiat fra: 177.finnmark.no. Øystien Pedersen mener videre at mitt Kokkefagbrev er et plagiat.

Et av de vakreste landemerkene i Finnmark er Nordlyskatedralen i Alta

Jeg har tidligere bodd 4 år på Sørvær i vest-Finnmark, og har vært heldig å få jakte og fiske i dette vakre landskap. Inntektene fra fra turisme, sportsfiske og jakt er nå en viktig del av inntektene og veksten i Finnmark. Jaktprøver er her en liten del av bidraget som skaper ringvirkninger.

Foruten jaktprøver har høstjakta i Kautokeino gitt meg stor glede, jeg har her jaktet med dyktige folk fra Senja, som har lært meg å bli en dyktigere med jakt for stående fuglehunder.

I vinter-sesongen 2024 ble vi belønnet med å ha Norges beste Pointer i NPK, og en av Norges beste stående fuglehunder. Han er avbildet sammen med Nordlyskatedralen og heter Storlifjellets Anton. For å nå disse målene har jeg 2 ganger i vinter fått hjelp til å føre han på Jaktprøve, når jeg selv har vært på reise. Jeg ønsker å takke oppdretter Christian Slettbakk og Marita Strømeng for fantastisk hjelp. Ikke har de bare ofret egen hund, men de har vært med på å bli fragått på poeng på vinterens hunde-cup.

Å skrive blogg om Finnmark har ubegrensede muligheter, har her postet litt plagiat, eldre bilder og til slutt en verdig avslutning på jaktprøve sesongen for stående fuglehunder fra Olderfjord.

Takk til Norge, Finnmark og moder jord, for den fine naturen vi får låne og høste av.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *