Hopp til innholdet

Andalucia

Frode og Rita Stenerud er gamle venner fra deres tid i Tromsø. De er nå godt bosatt i Skedsmo på Østlandet. Her har de sin Kennel Østagløtten. Jeg ble, sammen med Den Norske Pointer-presidenten Rune Hoholm og Kennel Laka`s som er eid av Marika og Steffen Trones, invitert til Andalucia, Spania for å se på de beste europeiske jaktprøvehunder og pointere.

Frode og Rita Stenerud Steffen og Marika Trones

Casa Stenerud er et svært sjenerøst hjem, som styres av Rita. Rita er fra Rypefjord utfor Hammerfest. Nordnorsk humor og Østlandsk snert er en perfekt kombinasjon, Casa Stenerud må bare oppleves. 

Rita Stenerud, større latter og godt humør skal du lete lenge etter, kokken ble satt ut mange ganger

Etter fly fra Gardermoen til Malaga, var det leiebil. Vår destinasjon var Andalucia og byen Osuna, som ligger en liten time fra Sevilla. De europeiske jaktprøvene forflytter seg fra land til land, med mange av de samme ekvipasjene og dommerne. Vi skulle her være med å se på Gran Busca med Casist prøver i en hel uke, samt Euro Derby, som er de gjeveste jaktprøvene for voksne og «unge» hunder.

Opprop til jaktprøvene i Andalucia foregikk på Hotel Nueva

Hovedsetet for prøven var på Nueva Andalucia, med den Spanske Pointerklubben som arrangør. Vi overrakte den Spanske Pointer-Presidenten den Norske Pointernåla og Caps, og fikk i bytte deres årbok for 2022-2023. Kennel Østagløtten var godt kjent i miljøet og presenterte oss for de europeiske fuglehund førerne(konduktør) og oppdretterne. Vi fant fort kjemien og ble inkludert.

Jaktprøvene var svært likt organisert som våre prøver; prøveledelse, dommere, kjentfolk (Policia Local/Markpolitiet). Forskjellen fra Norge må være at sporten har mye større status. De fleste hunder ble ført av Konduktører, som var profesjonelle hundefolk, med det som sitt yrke. Fuglebestanden har de siste årene vært nedadgående, noe som fører til mindre sjanger for å lykkes med premie. 

De Andaluciske sletter var imponerende, med grønne enger og olivenplantasjer så langt øye rakk. Været var fantastisk, og klassisk middelhavslunsj ble spist og drukket i marka alle dager, her har vi litt å lære hjemme. Vi må bli flinkere til kaffebål eller en sosial lunsj i pausen.

Her er kokken i snakk med Francisco Sanchez Ropero, han smeltet våre hjerter under oppholdet.

For å komme tettere på hundene, fikk vi følge hoveddommer på noen slipp. Rune Hoholm som selv er jaktprøvedommer var imponert over dømminga, og de verdsatte de samme kvalitetene vi selv ønsker i nord. Skithundene ble fort hevet ut. Kort oppsummering etter hvert slipp, og en god redegjørelse til de premierte på slutten av dagen, eller etter finaleslippene. 

Nordnorsk humor og Kompani Steneruden resulterte i at vi fikk treffe flere av deltakerne til middag og sosial omgang. Nytt vennskap ble knyttet. Jeg vil her særlig trekke fram Francisco med sin familie og Enrique Perera Carrasco fra Cuba. Ny blogg fra Cuba blir snart publisert.

Restauranten Casa Curro anbefales om dere besøker byen Osuna. Bakerst på bilde sitter Enrique og Francisco som vi forhåpentlig får treffe flere ganger.

Syv dager med jaktprøver på en uke er litt voldsomt, så vi satte av 2 dager til å bli bedre kjent i Andalucia. Sevilla var en fantastisk by som kan anbefales til alle. Byen er kjent for sine hester og flamenco. Byen er på størrelse med Oslo. 

Den andre byen vi besøkte var Marchena, en liten by med 20.000 inngyggere. Byen bar klare preg av den arabiske bosetningen som fant sted. Kokken rakk her både å klippe seg og stikke hode innom den lokale kokkeskolen.

Lunsj ble spist på restaurant Casa Carillo, en av de beste gastronomiske høydepunktene på vår tur. Enkel tilberedning av gode råvarer blir aldri feil, og sjømat er Spanjolene fantastiske på. Ikke har bare vikingene sådd sine frø i Andalucia, men vår torsk eller bacalao, som den kalles har gjort Norge til et kvalitetsstempel med våre råvarer på menyen. 

Innehaver av Kennel Laka`s, Marika og Steffen Trones, var en svært hyggelig del av reisefølget. De leverte humor og glede, noe Spanjolene satte stor pris på. Takk for at dere gjorde turen ekstra hyggelig. Håper vi ser dere på Nord-Norsk pointertreff i juni-24. 

Litt av hensikten med turen var for å se på blodfornyelse til den Norske pointerstammen. Kennel Østagløtten har brukt og importert flere pointere. Jeg hentet selv min Pointer Dansk Dynaty Goyo i 2011 fra Nederland. Goyo var en svært god hund som ble brukt i avel av Øystein Nilsen, kennel Karacanis, Hvor min dobbelt champion C.I.B NORD UCH N JCH Karacanis Noah kommer fra.

Under vårt opphold deltok vi både på høystatus løp for de voksne og de unge hundene. Min opplevelse av hundene var stort sett bra, men det var stor forskjell fra de gode til de mindre gode hundene. Størrelsen på hundene var fine, medium størrelse slik som våre, og gemyttet var utmerket på de vi fikk møte. De europeiske oppdrettere har samme fokus som oss, de ser stadig etter nye gode individer som kan fremme deres avl. Sykdom, dårlig gemytt, late eller upresise hunder er ikke ønsket. Viltfinner-evne er et must, ellers havner de ikke på premielistene. 

Jeg ønsker til slutt å sende en ekstra stor takk til Rita, Frode og Francisco en fantastisk tur under vårt opphold. Vår Norske Pointer Leder har knyttet nye bånd til den europeiske pointeren.

Jeg har altid brukt humor og kameratskap som isbryter med nye folk. Her har jeg funnet kjemien med en ung konduktør/profesjonell hundefører. Miguel jobber for Team Montoiro. Å være konduktør er ikke noe latmannsjobb, og sesongen er lang. Miguel er et godt svigersønn evne.
Den Spanske Pointer Presidenten Miguel Olaya Lopez. Photo: M. Trones
Årboka 2022-2023, ikke ulik vår egen Årbok her hjemme.
Rita, Franskmannen Olivier Soubielle, visepresidet i Spansk pointerklubb, Rune, Frode og Steffen
Jose Manuel Mora Mota, plukket flere premier på sine hunder under vårt opphold. Han ble et offer for min humor, men det endte godt……..tror jeg. Bildet er lånt fra hans fb.

Min gode venn Øysten Nilsen med Kennel Karacanis, har reist og importert mange pointere, han er klar på at det kan være viktig i form for blodfornyelsen til en liten hunde rase. Øysten brukte tidligere min import Dansk Dynasty Goyo med gode resultater. For mere informasjon se mine hunder eller kennel Karacanis.

Dansk Dynasty Goyo Regnr: NHSB2845187
Far: Semegheni Vladi (LOI03/26795)
Mor: Dansk Dynasty Elsa (NHSB2724250)
Født: 14.06.2011
HD: A
Eier: Said Nordin
Oppdretter: J. W. Van Haren
1 UK Ringvassøya 03.03.2013
1 UK Arnøya 09.03.2013
1 UK Arnøya 10.03.2013

Vi får se om det kommer en ny Goyo eller andre kombinasjoner til gards med tiden. Takk til Spania og alle varme folk, takk for en fantastisk opplevelse.

6 kommentarer til “Andalucia”

  1. fantastisk skildring av en fantastisk tur. kjente æ va med dokker. ikke misunnelig nei. håper virkelig det kommer noen spennende tillegg til den morske blodslinje. å svigersønn som er konduktør. herlig. kramgo klem fra mæ

  2. det var utrulig spennende å lese, så mye inntrykk dere må fått på den reisen,alt hva du får m dæ, himmel å pannekake!!

  3. Flott reisebrev med ditto fotos. Misunner dere den opplevelsen og melder meg på om det skulle bli en tur til kontinentet ved senere anledning.
    Viktig og riktig for videre utvikling av vår pointer. Nye fremmende gener vil fornye og styrke vår nordiske populasjon.👍

    1. Takk Aslak, vi håper det kan komme en god europeisk pointer til nord-norge med tiden. De har samme utfordringer som oss, en liten avvels base å bygge på. Har eller godt i minne vår flotte tur på Ringvassøy. Hils kjente. mvh kokken

  4. Fantastisk fin berettende om deres tur..Alltid nyttig att komma ut og se vad andre lender har. Att vise frem.Takk for du deler med deg av flotte opplevelser. Mvh Christer. Viva e Spania

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *