Min kjærlighet til kokkefaget startet ved grytene til min bestemor og mamma. Kokk og stuertskolen i Tromsø, og læretid på Vertshuset Skarven ga meg en identitet og stolthet for faget. Kokkelauget ble dermed en ny naturlig arena for å utføre faget, og knytte vennskap med bransjen. Jeg skal prøve å lose dere gjennom litt av min reise i denne foreningen.
Norske kokkers landsforening Troms ble stiftet 07.10.1964, og forening feirer om et år 60-års jubileum. NKL er for de fleste kjent som KOKKELAUGET, men i 2018 endret foreningen navn til Norske Kokkers Landsforening. Jeg har sittet i de fleste verv i NKL-Troms, og jeg var i 2018 og 2019 leder. Mitt hjerte står faget, kollegaer, elever og lærlinger innen yrket nært. Jeg ble så tidlig som i 1991 kjent med kokkelauget, på kokk og stuert skolen i Tromsø. Som lærling i 1994 deltok jeg på lærlingekonkurranse, for uttak til NM, jeg ble tatt ut som reserve da.
NKL`s hedersbevis Cordon Bleu ble mottatt med stor respekt i 2013, og jeg har etter dette fremmet yrket og rekruteringen så godt som jeg kan. Vel nok om det, jeg skal nå prøve å dele noen flotte bilder og opplevelser som foreningen har gitt meg.
Nye og Gamle venner
Mange av mine lærere på den gamle kokkeskolen var selvsagt laugsmedlemmer, og de hadde en stor innflytelse på meg. Kameratskap og kjærlighet til yrket var kjerneelementer som jeg har prøvd å kopiere som et verktøy i min jobb. Enten jeg var på jobb i Nordsjøen, eller nå som pedagog på Opplæringskontoret for hotell, restaurant og reiseliv. Jeg feiret nylig min 50 års dag, hva var vel mer naturlig en å invitere noen tidligere elever, lærlinger og laugsmedlemmer til fest. Foreningen har gjort mitt liv rikere, ikke bare faglig, men særlig med tanke på gode venner lokalt, nasjonalt, og i det store utland.
Rekruttering
Rekruttering til faget har vært en bauta for meg, og dette lenge før min karriere som lærer og veileder. Faget sitter i margen, og uten gode bein i krafta blir suppa dårlig. I 2021 fikk jeg Troms og Finnmarks sin hederspris for dette, hvor juryen sier: «Said Nordin er omtalt som en mann med stort hjerte for lærlingene og for faget sitt. Han er engasjert, dedikert og positiv. Han er et utpreget ja-menneske som tar samfunnsansvar i opplæringen, i rekrutteringen til kokkeyrket og gir ekstra støtte til enkeltmennesker når det er behov for det. Han åpner hjemmet sitt for de som trenger overnatting i forbindelse med hospitering/YFF». Saksbehandler Randi B. Jernberg-Thune, Troms og Finnmark fylkeskommune.
Konkurranser
Tine matcup og Asko servering- norgescup
Min karriere med konkurranser startet som lærling, og selv om jeg gjorde det helt ok så ble det ikke mere deltakelse for meg etter læretiden. Men et lys ble tent, når det gjelder gleden av å arrangere konkurranser og mesterskap. Jeg har stilt opp som dommer og jury mange ganger, men min store styrke er logistikk med å lage og tilrettelegge konkurranser. Ikke bare det tekniske, men alt fra å trygge deltakere, skaffe resurser, presseskriv og være innovativ. Konkurranser for videregående elever i kokke og servitørfaget Kalles for Tine matcup, jeg har her vært med å arrangere og dømt denne konkurransen en rekke ganger. Karrieren til et 3-kløver, som har betydd mye for meg, kunne sammen med lagleder Gunnar Jensen og sitt lag Kointepelleran fra Breivika VGS, sikre seieren til Troms i 2016. Vinnerlaget bestod av kokke elevene Jon Erlend Matre, Madelen Rolland, i tillegg til servitør elev Henriette Wist. De 2 førstnevnte kunne senere innkassere NM gull for lærlinger med samme kaptein, fra Mathallen i Tromsø. John Erlend er i dag kjøkkensjef på KA MatHallen Oslo, og har nettopp kvalifiserte sine egne lærlinger til NM i Stavanger 2024. I 2021 ble han hedret som årets Young Chef. Utrulig stolt av dem.
Årets Arktiske kokk
Dette var en konkurranse som NHO Reiseliv Nord-Norge hadde opprettet. Og ble betegnet som et NNM. Kokker fra Svalbard, Nord-Norge og Hurtigruten kunne delta. Mange kjære og kjente kokker har her vunnet, og jeg kan nevne: 2001: Øystein Moe, Eide Handel, 2013: Nicklas Buus Nielsen, De 4 Roser, Tromsø og ikke mist en kjær tilflytter til Tromsø, 2014: Espen Ramnestedt, Smak. Anders Sletten fra Hoelstuen i Harstad vant konkurransen i 2015 samme år som vi arrangerte NM.
NM i kokk og servitørfaget 2015 ble arrangert av kokkelauget i Tromsø, med Jørn-Erik Johnsen i spissen. Det var stor stas å kunne bidra her. Kongepokalen ble da utdelt til vinneren Kåre-André Hjartholm, fra Brygga 11. NM vinner i servitørfaget ble Marius Tjelta fra Kristiansand
Jeg må ellers nevne noen flere Nordnorske hedersfolk som har vunnet NM i kokkekunst: Christian Andrè Pettersen(2011 & 2014) og Halvar Ellingsen(2009)
NNM i turmat
NM i turmat ble bare arrangert 1 år, i 2019. “Personlig” synes jeg konkurransen var svært god, og den var en del av innholdet til Smakfestivalen i 2019. Deltakerne fikk et grusomt regnvær, og året etter ble vi rammet av nedstenging og pandemi. Vinneren ble laget fra Solberg Pettersen. Jeg håper vi kan ta opp denne konkurransen i ny drakt, en gang i framtiden. Se link for mere informasjon: https://www.itromso.no/nyheter/i/4za3lo/soker-nord-norges-beste-turkokk
Young Chefs
Young Chefs er en egen gruppe for kokker som er under 25 år.
Her arrangeres egne samlinger, de har sin egen Facebook side og får rabatterte priser på alle NKL sine arrangement.
Målet er å samle og aktivisere også de unge medlemmene i NKL, og kan i tillegg brukes i vervesammenheng.
Vår egen Madelen Rolland, Julie Koht og Jon Erlend Matre har de siste årene markert seg som svært gode ambassadører for de unge kokkene som er fostret opp i Troms.
Landsbymarkedet 2019. Henriette, Trygve og Hermann
Festivaler
Karlsøyfestivalen, Buktafestivalen, Countryfestivalen, Døgnvill, Riddu Riddu, Landsbymarked i Nordreisa og Vår egen Nord Norske Smaksfestival SMAK har krevd mange timer jobb, svette og glede. Karlsøyfestivalen er en motpol mot kapitalismen og utarming av moder jord. Her har jeg deltatt fra og til i mange år. Er veldig glad i hjemplassen min og folka som driver festivalen der ute, en ekte festival med mening. Karlsøyfestivalen er en av de eldste festivalene i regionen, med over 30 år på baken. De har et eget manifest,
Buktafestivalen har holdt det gående i 20 år til neste år. De har klart å servere mye god rock and roll og serverer utelukkende fisk og kvalkjøtt som animalsk protein. Jeg håper at de rocker det opp og holder det gående i 20 år til. Har her bare jobbet matfaglig med å hjelpe til. Mathallen, Magis Farm etc.
Døgnvill tok Norge med storm, men de gapte litt for høyt, da de skulle frelse folk på Holmenkollen. Deltok her som privatkokk /VIP og i regi av NKL-Troms. Jeg har mange gode minner fra denne musikkfestivalen som ble arrangert på toppen av Tromsø. Til og med svigermor ble hyret inn for å hjelpe til. Vi brente dessverre fingrene litt på slutten, da festivalen gikk konkurs. Countryfestivalen Vi har prøvd å delta på mye, Contryfestivalen ble arrangert av Bjørn Harald på Målselvfossen. Vi hadde noen år som deltaker her. Sommerkoteletter, potetsalat og øl for alle penga ble litt kjedelig for oss. Riddu Riddu, eller liten storm på kysten som det betyr. Fra tidlig 90 tall knyttet vi gode kontakter på Karlsøyfestivalen til «urfolket» i Mandalen. Vi har her deltatt med catering og logistikk fra 2012, og vi har overlevd mange festivalsjefer, og er blid virkelig glad i alle på Riddu Riddu. Deres kjerneverdier og menneskesyn betyr mye for oss.
Festivalen er videre vår sikreste inntektskilde for laugs og dugnadsarbeid. Festivalen går av stabelen 2 uka i Juli, dvs. Midt i fellesferien. Jeg håper vi klarer å mobilisere for flere år med deltakelse der. Kvensk og sjøsamisk matkultur har utfordret oss til samspill under deres festival. Videre har festivalen besøk av nye urfolk hvert år, vi blir da utfordret til å delta på workshop med dem. Det blir aldri en kjedelig oppgave. Bærekraft og lokal forankring har alltid vært viktig for oss i nord. Det er da en oppgave å støtte opp om dette i vårt arbeid, i tråd med urfolkets verdier. Vi handler lokalt og bruker resurser i nærområde. Sentralisering og misbruk av våre naturkrefter er en gjenganger.
2023 har vært preget av opprør mot denne overmakten, og på toppen av det hele henger en svart sky fra øst og Midtøsten over oss. Vi har viktige valg som nå er med å prege vår framtid. Det er umulig å nevne alle som har jobbet med oss fra Riddu ledelsen, alle har vært unik på sin måte. Gleden av å møte vår husmor Inga og hennes søster Sonja varmer våre hjerter hver gang vi kommer for å bo og jobbe på Riddu. Stor klem fra oss kjære Riddu.
Landsbymarkedet i Nordreisa har røtter til til lyngen og Nord-troms. Reisamat, lokale bønder, fiskere, sirupsfabrikk, bakeri, reiselivsnæringen og lokale ildsjeler. En av Ildsjelene er Bjørn Arne Olsen. Han har en fantastisk reise bak seg, som han er flink å dele: Nordreisa- Hollywood- Stavanger-Nordreisa-Tromsø. Som festivalsjef kontaktet han oss for å bidra under festivalen. Vi har hadd mange fine oppdrag til Nordreisa og deres reindyrkede matfestival. Bjørn Arne er nå til daglig å finne på Ølhallen i Tromsø(bak disken, dra gjerne dit for en god prat og kulturopplevelse) Olsen er en Ildsjel innen kultur
Nord Norsks Matfestival SMAK. Et ekte handverk som i år feiret sitt 10 år jubileum. Festivalen ble av undertegnegnede og Karsten Angel på Breivika Vgs. startet som en idemyldring i 2011. Mørke skyer i søkertallene til kokkefaget og en manglende arena for mat og drikke i Troms resulterte i den Førte SMAK festivalen i 2013. Et klokt menneske stakk hode ut av kontoret på lærerværelse på kokkeskolen under vår planlegging, det var Eivind Glad. Han hadde hørt oss diskutere ulike forslag til en festival. Eivind hadde selv startet opp produksjonen av Arctic Candy, med suksess. Ideen til bærdropsene kommer fra Plante Forsk Holt og «Reisamat» i Nordreisa. De ønsket å utvikle produkter fra restproduksjon av kreklingvinen til Hermod Larsen i «Reisamat», og ba om hjelp til å utvikle drops av krekling og andre bær.
Hermod var videre en god kollega av oss på samme skole. Eivind delte sine erfaringer og nettverk med oppstart av sitt firma. Dette resulterte i samarbeidet med Hilde Sjurelv. Sjuerelv AS tok den nødvendige risikoen i en søkeprosess for å skaffe egenkapital til en oppstart av matfestivalen. Et sterkt Styre ble satt, og ulike deler av prosjektet ble lagt ut på anbud (logo, hjemmeside, festivalavis, navnemyldring, tekniske og fysiske tjenester etc.) Festivalen ble en umiddelbar sukkes, og fylte et stort vakuum i markedet. Eier av festivalen var Kokkenes Mesterlaug Troms, som i dag heter NKL-Troms.
I mars 2018 ønsket NKL-Troms å selge sin aksjemajoritet i festivalen, til noen som hadde mere styrke til å utvikle den. Jeg satt da som leder i NKL-Troms og mente festivalen var for stor til å eies av en frivillig forening. Smak var en knallsuksess fra dag en, med et estimert besøk på 70.000-80.000 tusen besøkende gjester i året, og er Nord-Norges mest besøkte festival og myldrepark for matbransjen. Foreningen sitter i dag med 11% av aksjene. Jeg ønsker å takke Hilde, Sigrid og Jens fra Sjurelv AS, for tiden med oppstarten av SMAK. Det var veldig lærerikt.
Jeg ble sittende noen flere år i styre med ny festivalledelse fra ViCan, men trakk meg i 2016/2017 grunnet sykdom. Ønsker videre å rette en stor takk til festivalsjefer, deltakere, sponsorer, partnere og de som har bevilget egne og offentlige midler til festivalen. Jeg håper festivalen får mange nye gode år. Prøver meg til slutt med litt bilder fra SMAK
Noe som gledet oss stort ved oppstarten av festivalen var de 2 første artistene som spilte for vårt publikum. Operasanger Hamida Kristoffersen fra Karlsøya og poppdronninga fra sommarøya, ho Dagny. I dag er de begge superstjerner i sine sjangere. SMAK har betydd mye for mange, ønsker å gi alle som har jobbet og bidratt med festivalen en STOR KLEM. Siste bilde er et avisutklipp fra vår røde venn Hermann Kristoffersen.
Kokketurer
NKL har som formål
- Å fremme Det Norske Kjøkken, den norske matkulturen og kokkefaget
- Å være kokkers fremste møteplass, skape relasjoner og bygge faglig nettverk
- Å være høringsorgan for læreplaner og bransjerelaterte saker
- Å ha søkelys på rekruttering til utdanning, fag og forening
- Å knytte sammen NKLs foreninger med felles aktiviteter, engasjement og en aktiv årsplan
- Å organisere et partnerprogram for å finansiere NKLs aktiviteter, Landslag og konkurranser
Får å bidra til disse verdiene trengs det mye dugnadsånd og litt gulerøtter. Ingen i kokkeforeningen vår er lønnet, litt sosiale eventer og gode rammer under dugnad er nødvendig for å få folk til å stille opp på fritiden. Rundt hvert 4 år prøver vi å få til en felles tur for våre medlemmer som en belønning. Egeninnsatsen gjenspeiler litt av hvor mye vi får i egen andel. I 2020 fikk vi en magisk tur til Kokke OL i Stuttgart, vi hadde lyst å delta kommende år på et nytt OL, men kostnadene og Euroen er blitt for dyr. Vi jobber nå med en alternativ tur med direktefly fra Tromsø til en mat destinasjon i 2024. Foreningen har da 60 års jubileum.
Jubileumsåret 2024-2025
Som nevnt har NKL-Troms 60 års jubileum i 2024, planen var å feire dette med å arrangere Landsmøte i Tromsø samme år. Grunnet pandemien covid-19 har alle arrangementer forskjøvet seg. Vinteren 2023 deltok derfor styret og arrangementskomitéen på et besøk til Landsmøte i Førde, for å legge inn en søknad om å få landsmøte til Tromsø i 2025. Vi spilte her på alle strenger og ble tildelt landsmøte Mars 2025.
Tusen takk til alle sponsorer som bidro med råvarer og drikke for å fremme landsdelen og oss. «Hele kokke Norge», landslag, leverandører og bransjen blir da samlet i Ishavsbyen i 4 dager, med oss som arrangør og vertskap. Vi har bare begynt å lage grovskisser på innholdet, 2 ting blir da viktig: lokalt og kompakt. Vi får da redusert kostnadene og brukt av Norges beste leverandører av arktisk: fisk, kjøtt, grønt, ost samt alkohol og alkoholfri drikke. Humør og gjestfrihet ligger i vår nordnorske oppvekst og DNA. Jeg håper på et god samspill med alle aktører og gleder meg til vi skal begynne sette å sette opp innhold, kjøreplaner og menyer. NKLs emblem står det jo «Arbeid – Håndverk – Kunst». Vi gleder oss stort til besøk fra sør, vest og øst
Jeg har ikke klart å nevne en brøkdel av våre aktiviteter og fine folk jeg har blidt kjent med. Jeg vil bare nevne våre 3 siste faglige aktiviteter: fårikål til bymisjonen, et besøk for å hender folkene på Karlsøya og nå sist Lutefisk aften for en travel bransje.
Many hette: Peace, love and lam. 70-80 fornøyde gjester og jam på kvelden.
Bildegalleri av diverse
Flere bilder og redigering kommer. Har dere innspill og bilde så ta kontakt på: nord.said@gmail.com
Fabelaktig bra skrive Said.
Så flott alt sammen. For en fantastisk reise du har vært med på, Said, og flere i framtiden
Bidrar gjerne med bakgrunns “illustrasjon” på framtidige tilstelninger. 🙂 Masse lykke til videre !!