Hopp til innholdet

Norsk Elitehund Pointer Ham-Nutens Xavi

Reg: NO42396/09

Født: 24.02.2009

Mor: Ham-Nutens Sarri (20591/02)

Far:  Skipsfjordhønas Biff (25441/04)

Oppdretter: Torfinn Hammari, Alta

Jaktprøveresultater: 1x1uk, 3x2uk, 3x3uk, 1x1ak 

Utstillingsresultater:  3×2 bk, Excelent

HD status: Fri/A

Om Xavi

Etter at jeg valgte å ta bort vår pointer Mr. Biff, ble det tungt å ikke skulle ha en jakthund i hus. Jeg fikk flere tilbud om ny valp fra både pointer- og engelssetteroppdrettere, samt at jeg satte meg opp på valpeliste til flere meriditerte oppdretere. Hva gjør jeg nå?

Det ble lettere en jeg trodde, da noen av mine jakt og hundeprøvekammerater deltok på Artic Cup-09 i Alta, var de å så på en valp til meg. De tok den like godt med seg, og det var heldigvis en pointervalp:)  Leif-Wiggo Ditlefsen tok Xavi som valpen heter med seg til Ringvasøya, hvor han og familien skal være fadder til vi kommer hjem fra Spania rundt 1 juli-09(om ca. 2 mnd.).

 

Xavi er nå 5 mnd. og vi tar han med på det meste. Her er det bading med familien og venner på Skogsfjordvannet.  Gutten har et fantastisk lynne, sover stort sett hele tiden, når han da ikke skal ha mat. En utrolig grei gutt som er med oss over alt, uten at vi trenger å bekymre oss. Prima gemytt & sjarm.

Når det gjelder dressur har jeg ikke stresset med dette. Øver litt på sitt og kom. Det ser ut til at han tar ting ganske lett, og ikke er av den egenrådige typen. Verken for mjuk eller hard.

Det skal bli artig å se om den lille mengden dressur holder når han kommer i kontakt med fugl, på trening og jakt. Mr. Biff/pappa`en til Xavi var bare 5. mnd. når jeg startet å felle fugl for han. Manglende dressur/høg jaktlyst resulterte i at han ofte fallapporterte, eller gikk etter på fuglehundprøver. Skal se om jeg ikke slipper dette med denne karen! Det er vel litt opp til oss begge.

 Nå er tiden inne til ilddåpen, vi skal ut på tur etter godlukt og ryper. Xavi er 5 1/2   mnd. nå. Første tur tar jeg med min kjære svigerfar og trofaste Tess Antonett. Xavi imponerer meg svært; henger lite, revierer tett forran meg og lystrer vår komando de få gangene vi trenger dette. Han har et par fugletakinger uten at han rekker å ta stand, men sitter straks fugl letter, noe jeg er svært fornøyd med.

Jeg gjentar turen med min jaktkamerat Harald et par dager senere, gutten virker enno mere jakt tent, prøver å være først i terrenget, og har et flott søk til alderen å være. Vi har med Pointer Troy som får flere fine fuglearbeid. Og hva skjer ikke: Xavi går straks i stilfull sekundering flere ganger. Dresuren sitter som et skudd!

I dagene som fulgte fikk jeg flere stilfulle selvstendige stander. Min konklusjon er med dette at gutten er svært tidlig utviklet, tar stand, sekunderer, reiser fugl og dresuren sitter som bare det. Blir artig å se hvordan han blir under jakta i september når det begynner å dette ryper rundt han!  

Ellers har jeg brukt deler av sommeren til å bygge hundegård. 9m2. Greit å ha tingene på stell når man må dra bort på jobb, samt at hundene får bedre pels av å stå ute. Jeg har i etterkant bygd på ei varmebu på 3,5m2. Der har de radio, brisk med varme, vindu med fantastisk utsikt og en hundeluke ut til luftegården. Et lite tips til de som skal bygge hunde gård, er å lage en kasse med grus i et hjørne, dette blir wc.

Rypejakta 2009

Yes det er dette vi har ventet på, full av forventning og spenning til årets første høstjakt etter rypa. Ikke bare det å felle vilt, men det sosiale, god mat, hundeprat, skryting osv. Rypejakta gikk i år til Vannøya, i en fjord som heter Skipsfjord. En kjempe fin plass for alle som er tur, fiske eller jaktinterisert. Ps. dette er Wiggo`s paradis på jord, både mentalt og betalt!

Ellers var jeg svært spent på hvordan det villle gå med valpen på 6 mnd. Hadde jo ganske store forventninger; jo da første dag fikk jeg felle 2 ryper for han, og var svært stolt.

Jo da gutten står som en påle, rolig i fugel og skudd. 😉  Ellers må det no sies at han ennå “mangler” litt format og selvstendighet,  når det gjelder søk. Må nok trene han en del uten makkere og la gutten vekse mere i eget tempo… uten press! 

Stolt gutt med sin første apport på varm rype. Xavi viste ellers at han er en lystapportør, han imponerte jaktlager med å hente en rype som datt ned den verste bakke i “Rattatalia” etter 5 min kom han bærende med rypa til han far. Men jeg måtte nok pent levere den til Skytter`n Leif-Wiggo…grrrrr

Trur ellers jeg skal ta meg tid til å innlære tvangsapport ut på vinteren, noe som kan ha flere fordeler. Ellers skal jeg bruke tiden fram over til å jakte med hunden, ingen trening er bedre en praktisk jakt.

Skulle utviklinga fortsette i samme tempo vil jeg ut på nyåret stille han på noen jaktprøver. Hadde vært artig å prøvd seg i Alta til Artic-Cup. Et mål må da være 1 uk. ja ja må jo ha noen mål. Fikk eller melding fra Torfinn Hammari at han hadde skutt fugl for Tira, søstra til Xavi. Blir artig å følge med på de andre i kullet.   

Jula 2009, Xavi`s første jul!

Gutten vår blir 10. mnd. til jul . Han er glad det er kommet sne her i Tromsø, slik at han kan rase og leke seg i nye omgivelser. Etter jul skal vi begynne å jobbe mot jaktprøve sesongen 2010. Skal jakte og jobbe litt med dressuren. Håper videre han utvikler litt større søk og selvstendighet(mangler litt på selvstendighet når det er makkere med på trening og jakt= henging og losing), noe jeg håper blir bedre snart.

Jaktprøver 2010

Jeg startet med friskt mot på jaktprøver vinteren 2010 noe som resulterte i følgende premier:

Vannøya        3 uk

Altevann         2 uk

Alta                1 uk

Kongsvold 2x 2 uk

Tromsø          3 uk

Har en grei prøvesesong med Xavi i 2010. Han blir 7 beste unghund i NPK og nr. 2 i TFK. Har noen minuser med henging og litt losing, han er ellers en god fuglefinner med trøkk. 

Jaktprøver 2011

Andenes        3 uk

Vannøya       1 ak

Utstilling:

Rundhaug     Excelent

Han blir Vk hund knappe 2 år, etter en fin 1 AK på Vannøya. Har noen starter i Vk, uten premie. Rønges HD A og får en Excelent på utstilling, noe som gjør han til Norsk Elitehund 😉

Topp gemytt og helse. Fine sekunderingsegenskaper. Tvangsapport ble gjort. Sommeren 2011 fikk Xavi et beinbrudd i venstre fot, 2 opprasjoner og behandling. Han har plagdes med litt hevelser i foten  høst/vinter. Startet ny trening med han i feb. 2012.

Jaktprøver 2012

Xavi er i kanonform, men vi lykes ikke med premie i VK. Litt treg reis… Ellers en super jaktsesong med mye rype og storfugl.

Jaktprøver 2013

Xavi ble stilt 3 ganger denne vinteren i vk, Torfinn Hammari stilte han på Ringvassøya, topp kretikker, stand, reis men ikke nok rolig i det fugl går.

Jeg stilte han på TFK`s vinterprøve litt senere: fikk raskt et fuglearbeid uten reis, med ok apport. Får fuglearbeid nr. 2, han er treg i reisen og når fugel går tripper han noen meter etter, og vi er ute.

NM-vinter på Andenes blir Xavi stilt for siste gang av meg, Xavi jobber meget godt, men får en blindstand, 2 ryper i område til makker og begge utgår. Ikke noen stang inn for meg.

Xavi er nå solgt til en ivrig jeger i Harstad, Xavi har bestandig hatt en svært god nese for vilt, og er et godt produkt av Tromsø Pointern. Jeg er sikker på at han blir å glede sin nye jeger faglig og sosialt. Takk for mange fine turer min venn.

Mitt siste bilde av Ham-Nutens Xavi før han kom til sitt nye hjem, skitt jakt.

Xavis stamtavle.