Hopp til innholdet

På tur med indianerne

Innlegg fra arkivet – 17. september 2014

Geronimo var en svært kjente Apachendianer, han var en dyktig medisinmann og kriger. Jakt var en av kunnskapene han fikk med seg fra sin far. I Dåfjord(Karlsøy kommune) bor det noen små indianere som har livnært seg på fangst og fiske. Jeg fikk æren av å være med dem en dag på jakt denne uken. Mad base i Dåfjord kjørte vi ut til de ytterste øyne rett vest med båt. Vi skulle her jakte på ryper og sjøpattedyr. Stedet vi skulle jakte på har en skummel skjærgård med mye grunner og skjær, man er derfor avhengig av relativt godt vær og gode lokalkunnskaper for å ferdes trygt her. 

Oddvar er en tidligere kollega fra min tid som stuert på fiske og fangstbåter, mens Robin driver som yrkesfisker, med jakt som sin store lidenskap.

Det å jakte med disse indianerne er en fryd, du plukker stadig opp ny kunnskap og erfaring om hvordan naturen og viltet oppfører seg under ulike forhold. Denne kunnskapen er ofte det som skiller en god jeger fra de andre, når man skal ha vilt i sekken.

Vi fikk en fantastisk dag på fjellet, selv on fjellrypa var skjær og vanskelig. Det er 2 meget ulike jaktmetoder når man skal jakte uten hund på fjellfugl. Da gjelder det å ha radaren påslått 100%.

Når ettermiddagen begynte å sige på var det tid for å se etter sjøpattedyr. Det er flere selarter som kan jaktes på her langs kysten, men det må søkes tillatelse fra Fylkesmannen. Steinkobben er den mest utbrette arten, og har det beste kjøttet av kystselartene.  Det er videre skuddpremie på haverten, som er en av de store selene(kan bli opp mot 300 kg).

Men uten mat og drikke duger heltene ikke, det var da helt naturlig å dra fram en stykke kvalbiff, sopp, løk, bacon og en pakke fløte fra sekken, før vi byttet jakt. Er jo kokk.

Vi avsluttet dagen med blod på dekk, etter en spennende sjøjakt. Disse bildene tar seg ikke så godt ut, og kan virke støtende på sarte sjeler(de blir i arkivet) Takker for en fin tur sammen med indianerne. Vi sees, uug uug.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *