Hopp til innholdet

OLJE

Ved utgangen av 1950-årene var det få som trodde på olje- og gassrikdommer langs norskekysten. Lite visste vi om hvor betydningsfull petroleumsnæringen skulle bli for norsk økonomi da de første utvinningstillatelsene ble tildelt midt på 1960-tallet. 50 år senere er næringen Norges viktigste både når det gjelder inntekter til statskassen, investeringer og andel av total verdiskaping. For mere fakta se link under.

Her er et bilde jeg har tatt fra PH Valhall mot QP, på BP sin faste installasjon sør i Nordsjøen.

Universal-sodexho er et fransk cateringselskap, og er en av verdens største i sitt slag. Mitt første møte med selskapet var i 1994 som elev/lærling under kokke OL i Lillehammer. I 2007 ble jeg kontaktet av selskapet for å høre om jeg kunne tenke meg jobb som Stuert offshore. Samme vinter var jeg på intervju med Lasse Pallesen i Stavanger. Vi fant fort tonen, og hadde felles kjente i Norske kokkers Landsforening. Lasse var kåret til årets kjøkkensjef i 1991 på Hotel Residence i Sandnes. Året etter fikk min venn Harald Brox tittelen på SAS Royal Hotel, Tromsø. Lasses sønn Karl Erik driver i dag det kjente spisestedet fisketorget i Stavanger.

Jeg ble fort en ildsjel som kokk i Sodexo, og var med i deres kokkelaug, samt fikk arrangere ulike kurs, samlinger og utgivelser. Her er vi Samlet på Ishavsbyen vgs i Tromsø,. sammen med Bama. Håvard Ravn Larsen har her foredrag, til venstre står Sodexo`s matfaglige sjef Halvor Hedenstad og til høyre Lasse Pallessen. Mye dyktige folk her.

Min oppstart ble litt forsinket grunnet utenlandsopphold for min familie, men fra høsten 2008 ble jeg fast ansatt som kokk. Min første tur gikk til Bergen og mønstring ombord på oljeriggen WEST PHOENIX som var et nybygg til Seadrill(Takk til Åse fra Vannøya, som fadder). Jeg knyttet fort nettverk og faglig samarbeid med ansatte og kunder. Stavanger, Kristiansund, Florø og Bergen ble som regel brukt som utreise steder med helikopter til mine arbeidsplasser. fra 2011 til 2017 ble jeg plukket ut til å få være med på den Nye Enheten til Valhall, PH Produksjon og Hotell. En fantastisk arbeidsplass med de kollega som jeg har god kontakt med den dag i dag. Vallhall har produsert mere en 1 milliard fat olje de siste 40 årene. Feltet ligger mellom Danmark og England, sør i Nordsjøen.

Fangst, fiske, gruedrift og oljenæringen har betydd mye for norges rikdom. En bærekraftig forvaltning av disse naturresursene er jeg en stor tilhenger av. Jeg blir derfor svært forbandet av radikale miljøværnere som prøver å kaste skam over bransjen. Oljen har vært beskattet med nær 80 % av sitt overskudd til vårt felles gode. En utfasing av Oljen har jeg forståelse for, men ikke måten noen prøver å gjøre det på. Jeg må videre kondolere til samfunnet på Svalbard og nedleggelse av gruvene på Svea.

En av mine beste venner fra offshore, Henrik Larson. Her på kokketur i Japan. Henrik e en fast working chef.

Nordsjø turnusen var fantastisk, 14 dager jobb og 28 dager fri. God HMS, dyktige kollega og kameratskap var ting jeg satte stor pris på. Mange høytider ble selvsagt tilbrakt offshore, vertskaps rollen og bomiljø var videre en viktig faktor for oss som jobbet i cateringen.

Jeg var heldige å få 9 år som chef offshore i Olja, i 20 16 var det nedtur i oljepriser og min helse. Men oljeprisene og helsa er nå på topp. Her er noen av mine arbeidsplasser:

Når det gjelder HMS og det matfaglige(tradisjonsmat, baking etc.), vil jeg takke Sodexo for en fantastisk arbeidsplass. Har lært mye av gode kollega og ledere her. Skal ikke se bort for at det hadde fristet med en lederstilling offshore om det skulle by seg…..men har det fint som landkrabbe med 🙂

Å skrive om OLJA vekker mange fine minner fra min arbeidstid offshore. Fellesskapet og kjærlighet til faget er jo stort.

Jeg vil ellers sende en stor hilsen til platform sjef Frank Stensland på Draugen og Platform sjef Aud Aareskjold på PH for fine turer.

Ønske alle som er til sjøs en god Jul og Nyttår

Litt funfact om olja: https://www.regjeringen.no/no/tema/energi/olje-og-gass/norsk-oljehistorie-pa-5-minutter/id440538/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *