Hopp til innholdet

Båt

Jeg har altid hadd en dragning mot havet. Som 8 åring flyttet vi til Karlsøya, som var et knutepungt i Karlsøy kommune. Samferdselen til Øya besto av ulike frakt og skyssbåter. Lokalbåten gikk med varer og gods fra Tromsø og til øyene mot nord, lokalbåten var hurtigruta i miniatyr. Ferga hadde sine avganger fra Hansnes, Reinøya og Vannøya om man skulle komme seg til Karlsøya.

Bilde viser min Mamma som henter varer fra fega, til høyre ser vi Svein Bertheussen, filmskaper.

Da jeg begynte på Ungdomsskolen på Hansenes i årene 1989-91, ble vi fraktet med legesekyssbåten: Øyskyss. Vi fikk 3 fantastiske år med Båten til Håkon Hoel. Han ga oss fantastike turer i alle typer vær. Han sønn Håkon Jr. Hoel driver i dag rederiet videre.

Vi hadde videre i flere år ett tilbud med hurtigbåten fra Tromsø, tilbudet er i dag svært savnet av befolkningen. Men nå tilbake til min dragning mot havet og det maritime liv.

Som åtteåring på Karlsøya fikk man mange turer i spissa, årer og muskelkraft var da framdrifts motoren. På mine årlige turer til bestemor Frida i Stockholm, var det den Svenske skjærgården, med Roslagen som arene for tur og fiske.

Gjeddefiske på landstedet til Bestemor Frida, Penningby, rett utfor Norrtälje

Da jeg begynte på videregående skole kjøpte vi båten Hill, hun var en 27 fots Skorgenes snekke. Den var bygget på Båtbyggeriet på Vestnes, som har en historikk helt tilbake til 1914. I 1991-92 bygget jeg nytt styrhus på båten. Hill ble solgt til en eier fra Tromsø, og er nå i Oslo, hvor hun eies og skal renoveres av en båtforening der.

Bilde av meg og Hill, Eik og plank ble kjøpt på Bangsund brygga og hos Sør-mo Træ. 1992

I 1995-96 tok jeg fagbrevet som kokk på Vertshuset Skarven, menyen og kulturen var her tuftet på kysten og havets spisskammers. Vinteren 1997 satte jeg inn en jobb annonse i bladet Fiskaren. En fantastisk reise skulle nå begynne. Min Første båt som jeg mønstret på Hette Kato, og er en legende innen hvalfangst, 7 år senere mønstret jeg av min siste båt som var Ishavsskuta Polarsyssel. en kavalkade over båtene jeg har jobbet over kommer her. Min hovedgesjeft ombord ´var som Stuert på fisk og fangstbåter, med ishavet som base.

Odd Ditlefsen, min store helt på hvalfangst, her er vi på Jan-Mayen

Avslutter med en flott melodi og sang av Stein Olsen fra Karlsøy Prestegaard, Shanty: https://www.youtube.com/watch?v=aaxUwgreY-s&list=PL6Zey99KvC-AkEcJvPCrqgLNqC1Gz4dlc&index=13

4 kommentarer til “Båt”

  1. Stum å ødmyk overfor dokumentasjonen bror Said. Legg mæ skinnflat over hva du prestert og det du står for. Utrulig gla i dæ -og familien du fått dæ ♡♡♡ M.

  2. Takk for at du deler fra et artig tilbakeblikk over dine opplevelser på havet, Said. Selv har jeg også en del års erfaring fra livets skole som sjømann men i litt andre farvann. De fangst og fiske erfaringene dine skulle jeg gjerne ha vært med på. Flotte bilder 👍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *